Evaluarea capacităţii motrice

Scopul principal al testării nivelului capacităţii motrice a candidaţilor îl consituie identificarea candidaţilor care au capacitatea motrică necesară unei evoluţii individuale corespunzătoare pe timpul procesului instructiv-educativ.
Probele și baremele din cadrul testului sunt identice indiferent de gen.
La proba de alergare pe distanţa de 1000 metri, respectiv 2000 metri, participă numai candidaţii care au fost declaraţi „ADMIS” la traseul utilitar-aplicativ.
Traseul utilitar-aplicativ se desfăşoară în sală sau în aer liber, are o lungime de 90 metri şi cuprinde următoarele elemente:

  1. a) sărituri în lungime de pe loc;
  2. b) aruncarea mingilor la ţintă;
  3. c) flotări;
  4. d) deplasare în echilibru;
  5. e) rostogoliri înainte din ghemuit în ghemuit;
  6. f) escaladare obstacol;
  7. g) sărituri pe spaţii marcate;
  8. h) târâre;
  9. i) ridicare şi transport de greutăţi;
  10. j) alergare pe distanţa de 25 metri.

  • 1. Sărituri în lungime de pe loc

    De la linia de start, se execută două sărituri în lungime de pe loc succesive cu desprindere de pe ambele picioare şi aterizare pe ambele picioare. Lungimea cumulată a celor două sărituri trebuie să fie de minimum 3,30 metri pentru candidaţii de la unităţile de învăţământ liceal militar, respectiv de minimum 3,80 metri pentru celelalte categorii de candidaţi. Pentru neîndeplinirea baremului, candidații sunt penalizați cu 2 secunde pentru fiecare 10 centimetri neîndepliniţi din baremul minimal al lungimii cumulate a celor două sărituri.

  • 2. Aruncarea mingilor la ţintă

    Se utilizează 4 mingi diferite (oină, handbal, volei, baschet) iar ca ţintă, o poartă de handbal dispusă perpendicular pe direcţia de aruncare la distanţa de 20 metri. Se aruncă pe rând cele patru mingi, prin tipul de aruncare - azvârlire cu o mână pe deasupra umărului. O aruncare este considerată corectă atunci când mingea intră în poartă sau atinge una din barele porţii, cu condiţia să nu fi atins solul prima oară la o distanţă mai mică de 7 metri faţă de linia de aruncare. Pentru fiecare aruncare incorectă candidații sunt penalizați cu 2 secunde.

  • 3. Flotări,

    Numărul minim de flotări - 6 din maximum 12, pentru candidaţii pentru unităţile de învăţământ liceal militar şi 8 din maximum 14, pentru celelalte categorii de candidaţi. Flotările se execută din poziția sprijin înainte culcat facial (cu fața în jos) pe palme şi pe vârfurile picioarelor, întregul corp fiind întins, braţele întinse. O flotare este considerată corectă atunci când prin îndoirea braţelor se formează un unghi de 90 de grade la nivelul coatelor, fără a sprijini pe sol altă parte a corpului decât cele menţionate anterior, apoi se întind coatele ajungând în poziţia iniţială de sprijin culcat facial pe palme. În cazul în care candidaţii nu execută numărul minim de repetări, aceştia sunt opriţi de către evaluator să parcurgă celelalte elemente ale traseului utilitar-aplicativ şi sunt declaraţi „RESPINS”. Pentru fiecare flotare neexecutată candidaţii de la ambele categorii sunt penalizaţi cu 3 secunde.

  • 4. Deplasare în echilibru

    Elementul este constituit din doi cai de gimnastică înalţi de aproximativ un metru, aşezaţi transversal pe direcţia de deplasare şi trei bănci de gimnastică. Două bănci, cu partea lată în sus, se aşează cu un capăt pe sol şi cu celălalt pe câte un cal/capră, iar cea de-a treia se aşează orizontal, cu latura îngustă în sus, având fiecare capăt pe câte un cal/capră de gimnastică. Candidaţii urcă pe prima bancă aşezată înclinat, se deplasează în echilibru pe banca orizontală şi coboară pe cea de-a treia, aşezată înclinat. Pentru a parcurge în întregime elementul, candidaţii au dreptul să repete execuţia de maxim trei ori. În cazul în care candidaţii nu execută elementul din maxim trei încercări, aceştia sunt opriţi de către evaluator să parcurgă celelalte elemente ale traseului utilitar-aplicativ şi sunt declaraţi „RESPINS”.

  • 5. Rostogoliri înainte din ghemuit în ghemuit

    Se execută din poziţia sprijin ghemuit pe palme, două rostogoliri înainte din ghemuit în ghemuit, consecutive. În caz de nereuşită, candidaţii sunt opriţi de către evaluator să parcurgă celelalte elemente ale traseului utilitar-aplicativ şi sunt declaraţi „RESPINS”.

  • 6. Escaladare obstacol

    Elementul este constituit dintr-un cal sau ladă de gimnastică cu înălţimea de aproximativ 1,30 metri, aşezat transversal pe direcţia de deplasare. Candidaţii execută escaladarea obstacolului printr-un procedeu la alegere. Pentru a escalada obstacolul, candidaţii au dreptul să repete execuţia de maximum 3 ori. În caz de nereuşită, candidaţii sunt opriţi de către evaluator să parcurgă celelalte elemente ale traseului utilitar - aplicativ şi sunt declaraţi „RESPINS”.

  • 7. Sărituri pe spaţii marcate

    Elementul este constituit din nouă pătrate cu latura de un metru, aşezate aleatoriu şi grupate în cadrul unui pătrat mai mare. Candidaţii execută sărituri pe aceste pătrate, respectând ordinea crescătoare de la 1 până la 9 cu desprindere de pe ambele picioare şi aterizare pe ambele picioare, în interiorul pătratelor. Pentru fiecare săritură incorectă candidații sunt penalizați cu 2 secunde.

  • 8. Târâre

    Elementul este constituit dintr-un obstacol reprezentat de un cadru metalic lung de 3 metri, lat de 1,20 metri şi înalt de 0,60 metri. Candidaţii execută târârea pe sub obstacolul constituit. Candidaţii care nu execută târârea pe sub obstacol constituit sunt declaraţi „RESPINS”.

  • 9. Ridicare şi transport de greutăţi

    Elementul este constituit din 5 jaloane dispuse la o distanţă de aproximativ 2 metri unul de celălalt, în zig-zag, şi o minge medicinală de 5 kilograme pentru candidaţii la unităţile de învăţământ liceal militar, respectiv 2 mingi medicinale de 5 kilograme fiecare pentru celelalte categorii de candidaţi. Candidaţii ridică mingea/mingile de pe sol şi o/le transportă printre jaloane pe traseul prezentat de evaluator, urmând să o/le arunce pe sol, după depăşirea ultimului jalon. Pentru fiecare jalon neocolit candidații sunt penalizați cu 2 secunde.

  • 10. Alergare pe distanţa de 25 de metri

    Candidații execută alergare pe distanța de 25 metri, trecând linia de sosire marcată vizibil pe sol, moment în care se oprește cronometrul.

  • Alergarea pe distanţa de 1000/2000 metri

    Candidaţii de la unităţile de învăţământ liceal militar execută alergarea pe distanţa de 1000 metri, baremul pentru a fi ADMIS fiind de 4 minute şi 30 secunde. Celelalte categorii de candidaţi efectuează alergarea pe distanţa de 2000 metri, baremul pentru a fi ADMIS fiind de 10 minute.

    Candidaţii la programele de instruire destinate formării soldaţilor şi gradaţilor profesionişti sunt declaraţi „ADMIS” dacă îndeplinesc la fiecare probă, baremele pentru care se acordă cel puţin un punct, respectiv 1 minut şi 50 secunde la traseul utilitar-aplicativ şi 10 minute 30 sec la alergarea pe distanţa de 2000 metri. Pentru aceşti candidaţi, timpii realizaţi la fiecare probă se transformă în puncte, punctajul final reprezentând media aritmetică a punctelor obţinute la traseul utilitar-aplicativ şi alergarea pe distanţa de 2000 metri.

    Calificativele „ADMIS/RESPINS" respectiv punctajele obținute de către candidați la evaluarea capacității motrice au valabilitate pentru toate sesiunile de admitere/concurs la învățământul liceal militar și formarea profesionala inițială a cadrelor militare in activitate, inițiate in același an de recrutare și selecție.

    Calificativele „ADMIS/RESPINS" și punctajele obținute la evaluarea capacității motrice de către candidații la programele de instruire destinate formării soldaţilor şi gradaţilor profesionişti au valabilitate 12 luni calendaristice consecutive.

Tabel cu penalizările prevăzute pentru executarea incorectă sau neexecutarea, după caz, a elementelor traseului utilitar-aplicativ

# ELEMENTELE TRASEULUI PENALIZĂRI (candidații pentru unitățile de învățănânt militar) PENALIZĂRI (pentru celellalte categorii de candidați)
1. Sărituri în lungime de pe loc 2 secunde pentru fiecare 10 centimetri neîndepliniți din baremul minimal al lungimii cumulate a celor două sărituri 2 secunde pentru fiecare 10 centimetri neîndepliniți din baremul minimal al lungimii cumulate a celor două sărituri
2. Aruncarea mingilor la țintă 2 secunde pentru fiecare aruncare incorectă 2 secunde pentru fiecare aruncare incorectă
3. Flotări 3 secunde pentru fiecare flotare neexecutata, din cele maximum 12 3 secunde pentru fiecare flotare neexecutata, din cele maximum 14
4. Sărituri în spații marcate 2 secunde pentru fiecare săritură incorectă 2 secunde pentru fiecare săritură incorectă
5. Ridicare și transport de greutăți 2 secunde pentru fiecare jalon neocolit 2 secunde pentru fiecare jalon neocolit

Tabel cu probele și baremele prevăzute pentru evaluarea capacității motrice a candidaților pentru invățământul liceal și formarea profesională a cadrelor militare în activitate

Categorii de candidați Traseul utilitar-aplicativ
Barem pentru a fi admis(min, sec)
Distanța de alergare
Barem pentru a fi admis(min, sec)
Candidații pentru invățământul liceal militar 1 min. 50 sec. 1000m
4 min. 30 sec.
Candidații pentru formarea profesională inițială a cadrelor militare în activitate 1 min. 50 sec. 2000m
10 min. 00 sec.

Tabel cu probele, baremele și punctajul acordat pentru evaluarea capacității motrice a candidaților la programele de instruire destinate formării soldaților și gradaților profesioniști

Traseul utilitar aplicativ-militar Puncte Alergare de rezistență pe distanța de 2000 m
maxim 1 min. 20 sec. 6 maxim 8 min. 50 sec.
1 min. 21 sec. - 1 min. 23 sec. 5,5 8 min. 51 sec. - 9 min. 00 sec.
1 min. 24 sec. - 1 min. 26 sec. 5 9 min. 01 sec. - 9 min. 10 sec.
1 min. 27 sec. - 1 min. 29 sec. 4,5 9 min. 11 sec. - 9 min. 20 sec.
1 min. 30 sec. - 1 min. 32 sec. 4 9 min. 21 sec. - 9 min. 30 sec.
1 min. 30 sec. - 1 min. 32 sec. 4 9 min. 21 sec. - 9 min. 30 sec.
1 min. 33 sec. - 1 min. 35 sec. 3,5 9 min. 31 sec. - 9 min. 40 sec.
1 min. 36 sec. - 1 min. 38 sec. 3 9 min. 41 sec. - 9 min. 50 sec.
1 min. 39 sec. - 1 min. 41 sec. 2,5 9 min. 51 sec. - 10 min. 00 sec.
1 min. 42 sec. - 1 min. 44 sec. 2 10 min. 01 sec. - 10 min. 10 sec.
1 min. 45 sec. - 1 min. 47 sec. 1,5 10 min. 11 sec. - 10 min. 20 sec.
1 min. 48 sec. - 1 min. 50 sec. 1 10 min. 21 sec. - 10 min. 30 sec.