CE TREBUIE SĂ FACI PENTRU A DEVENI MILITAR
Îţi doreşti o provocare, vrei să te mândreşti cu profesia şi cu realizările tale, să fii printre cei mai buni, să fii respectat şi să ai posibilitatea de a te afirma şi de a te perfecţiona continuu?
Armata îţi oferă posibilitatea de a alege între mai multe tipuri de carieră şi specializări, în funcţie de vârsta, studiile, abilităţile şi aspiraţiile tale profesionale.
Cetățenii români pot urma cariera militară în calitate de ofițer, maistru militar, subofițer sau soldat/gradat profesionist în activitate, în urma absolvirii unei instituții de învățământ superior sau postliceal militar, a unui curs de formare profesională ori program de instruire a soldaților/gradaților profesioniști.
Absolvenții de gimnaziu pot opta pentru a deveni elevi la colegiile naționale militare. După finalizarea studiilor, datorită cunoștințelor și deprinderilor dobândite, absolvenții colegiilor naționale militare vor fi admiși în instituțiile de învățământ superior militar (academii militare) sau vor continua pregătirea în învățământul postliceal militar de formare a maiștrilor militari.
Informează-te!
Indiferent ce tip de carieră militară sau program de formare profesională te-ai hotărât să urmezi, este esenţial să te informezi, pentru a putea face o alegere în cunoştinţă de cauză. Poţi face acest lucru citind informaţiile publicate pe acest site şi pe paginile asociate din reţelele de socializare:
De asemenea, poţi lua legătura cu un recrutor de la biroul informare-recrutare din județul/sectorul în care domiciliezi sau îți desfășori activitatea ca militar în activitate ori ca elev militar. Acesta te va informa, îndruma şi sprijini pentru ca tu sa faci alegerea cea mai bună, nu numai pentru acum, dar şi pentru mai târziu.
Etape de parcurs
Pentru a deveni militar în activitate (ofiţer, maistru militar, subofiţer, soldat/gradat profesionist) prin absolvirea unui program de formare profesională iniţială sau pentru a urma cursurile unui colegiu naţional militar, candidaţii parcurg următoarele etape:
- recrutarea, care presupune întocmirea unui dosar de candidat, pe baza unor documente care atestă îndeplinirea unor condiţii generale și criterii specifice;
- selecţia, care conţine probe/evaluări eliminatorii:
- probele de selecţie care constau în evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice şi interviul de evaluare finală;
- examinarea medicală;
- examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale - numai dacă este cazul, pentru anumite arme şi specialităţi militare; - admiterea la studii postliceale sau universitare militare, cursuri de formare a ofiţerilor-subofiţerilor în activitate, colegii naţionale militare sau repartizarea în funcţii de soldaţi/gradaţi profesionişti;
- formarea profesională iniţială, în funcţie de cariera aleasă, sau absolvirea cu diplomă de bacalaureat a învăţământului liceal militar.
Atenţie! Ordinea probelor/evaluărilor poate să difere de la o categorie de personal militar la alta sau în funcţie de programul de formare profesională pentru care optezi, ori chiar de la un an de recrutare la altul.
De aceea este necesar să urmăreşti informaţiile publicate la începerea perioadelor de înscriere a candidaţilor.
Concret, iată ce ai de făcut
- te înscrii online, pe site-ul www.recrutaremapn.ro sau te deplasezi la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar din județul/sectorul de domiciliu, pentru a obține informații privind oferta educațională, condițiile de recrutare, selecție și admitere, precum și pentru a beneficia de consiliere și îndrumare din partea personalului recrutor;
- urmezi indicațiile personalului recrutor în legătură cu ceea ce ai de făcut în continuare şi contactezi biroul informare-recrutare atunci când ai nevoie de lămuriri suplimentare;
- te informezi urmărind site-urile şi paginile oficiale de recrutare şi ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ militar, despre probele de selecţie şi concursul de admitere;
- te pregăteşti în vederea participării la probele de selecţie şi la concursul de admitere, conform precizărilor primite de la personalul recrutor;
- susţii probele de selecţie şi probele concursului de admitere în ordinea şi la datele stabilite şi comunicate de recrutor;
- completezi dosarul de candidat cu documentele solicitate de recrutor, în scopul certificării îndeplinirii tuturor condiţiilor şi criteriilor de recrutare.
Modalităţi de înscriere şi transmitere a documentelor din dosarul de candidat
Modalităţi de înscriere şi transmitere a documentelor din dosarul de candidat.
Pentru înscriere se utilizează fişa de contact, care conţine datele de identificare şi opţiunile personale pentru cariera militară. Aceasta se completează de către către candidaţii la procesul de recrutare fie online, fie în scris, la structura care desfăşoară recrutarea.
În perioadele stabilite prin calendarul activităţilor de recrutare şi selecţie, înscrierea candidaţilor se face prin una dintre următoarele modalităţi:
- electronic, prin crearea unui cont de utilizator şi încărcarea fişei de contact pe platforma destinată înscrierii candaţilor, care poate fi utilizată de pe prezentul website;
- transmiterea fişei de contact, prin servicii poştale cu notă de inventar şi confirmare de primire, la structura care efectuează recrutarea;
- depunerea fişei de contact la sediul structurii care efectuează recrutarea;
- transmiterea fişei de contact prin poşta electronică, la adresele de e-mail ale structurilor stabilite să efectueze recrutarea.
Candidaţii sau părinţii ori tutorii legali ai candidaţilor minori pot transmite documentele necesare constituirii dosarului de candidat prin una din modalităţile mai sus prezentate.
Până la termenele stabilite prin calendarul activităţilor de recrutare şi selecţie, candidaţii au obligaţia de a prezenta la structurile care execută recrutarea documentele care se solicit, în original sau copie legalizată, în vederea certificării confruntării documentelor transmise electronic sau în fotocopie.
Nu este deloc complicat, ai nevoie doar de puţin curaj, perseverenţă şi multă seriozitate, iar aceste calităţi sunt printre cele care definesc un bun militar.
Dacă dorești o carieră în Armata României
și urmează pașii indicați